• Hegyi Noémi

    Robert Schuman ösztöndíj beszámoló

  • Keresztes Botond

    Erasmus beszámoló

  • Paksi szakmai gyakorlat beszámoló

PAKSI SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ | Székely István-Attila, Hampel Boglárka, Kovács Zoltán, Fodor Szilvia, Tóth Zsejke-Réka

Székely István-Attila

A Paksi szakmai gyakorlat egy nagyon jó lehetőség, vegyész, vegyészmérnök, gépészmérnök, építőmérnök és biológus/biomérnök hallgatóknak. A jelentkezési procedúra (Erdélyben) nem túlságosan bonyolult, szükség van egy CV-re, igazolásra a tanulmányi átlagról és a jogviszonyról, önkéntességről, illetve ha tudományos eredményeid is vannak, akkor nagyon jó eséllyel indulsz, hogy téged válasszanak ki, akár te is lehetsz a tucatnyi ember egyike.

Ez a szakmai gyakorlat egy nagyon jó lehetőség, mert találkozhatnak az erdélyi, a kárpátaljai, illetve felvidéki fiatal szakemberek. Mindenhol picit eltérő a felfogás, egymásnak tudunk adni ötleteket, tanácsokat (mármint azoknak akik részt vesznek a szakmai gyakorlaton) A Karrier Iroda hirdette meg a szakmai gyakorlati programot, amire sikeresen jelentkeztem, s örömömre sikerrel. Személy szerint nem jártam addig még atomerőműben, de Pakson kifejezetten kellemes élmények értek. – Nagyon figyelnek mindenre, minden precíz, mindenki nagyon nyitott volt, és válaszolnak a kérdésekre. Azt kell mondjam, hogy családias a légkör az atomerőműben.

Hampel Boglárka

A Paksi szakmai gyakorlaton 2016 nyarán vettem részt és azóta is egyik legjobb élményeim közé sorolom azt a két hetet, amelyet ott töltöttem. Az első pár napban előadásokon vettünk részt, tanultunk az atomerőmű működéséről, majd körbejártuk azt. Mivel én eddig nem jártam ilyen helyen, nagyon érdekes volt, mert az egész akkora, mint egy falu. Mindenki türelmesen és kedvesen válaszolt a sokszor véget nem érő kérdésözönünkre, így egy kerek képet kaptunk az atomerőmű felépítéséről. A látogatás során a legizgalmasabb rész számomra az volt, amikor a reaktort életnagyságban láttuk, sőt meg is simogattuk. Emellett jártunk a tűzoltóknál, és a karbantartó központban is.

Összesen 12-en voltunk, amelyből 6-on Kolozsvárról, 6-on pedig Felvidékről. A szakmai rész mellett minden délutánra programokat szerveztek nekünk, így a két hét végére egy jó kis baráti társaság alakult ki. Annyira, hogy a búcsú esténkre még himnuszt is írtunk. Ezt a szakmai gyakorlatot csak ajánlani tudom minden vegyész, illetve mérnök hallgatónak, mivel ez egy olyan lehetőség ami nem sűrűn adódik meg egy egyetemista életében.

Kovács Zoltán

2015 nyarán vettem részt a Paksi atomerőmű által megszervezett szakmai gyakorlaton. Legemlékezetesebb és tanulságosabb szakmai program volt amiben valaha részem volt. A program egyik célja, hogy nevesítse népszerűsítse az atomenergiát a leendő szakemberek, egyetemi diákok, között. A gyakorlat során egy ritka lehetőség nyílik megismerni egy atomerőmű működését megismerni, szemlélni, és megtapasztalni a létesítmény egyedi munkaközösségét. Mindemellett a program szól, mind erdélyieknek, mind kárpátaljaiaknak/felvidékieknek?, amelynek köszönhetően tartalmas határontúli baráti kapcsolatok alakulnak ki a 2 hét során, amely elkerülhetetlen, hisz a napi erőmű ismeretszerzés után plusz tevékenységek várnak rátok, ahol megismerhetitek Paksot, valamint környékét.

A program főleg fizikusoknak, mérnöki fizikusoknak, vegyészeknek, vegyészmérnököknek, műszaki irányultságú személynek (gépészmérnök, villamosmérnök, építészmérnök) szól. A programszervezőktartók és vezetők végtelen türelme, hogy meséljék, magyarázzák, bemutassák az erőmű működtetésének csínját-binnyát, valamint válaszoljanak a szüntelen kérdésáradatra, mely megfogalmazódik napról napra. Aki szeretne eljutni, megismerni egy olyan ritka helyet, mint egy atomerőmű, látni, hogy leendő szakmabeliként, milyen formát ölthet napi munkája és ezek mellett még más határon túli hasonló érdeklődésű diákokkal megismerkedni, annak csak ajánlani tudom.

Fodor Szilvia

Csupa jót meséltek azok az emberek, akik már részt vettek ezen a szakmai gyakorlaton és már nagyon vártam, hogy én is jelentkezhessek. Örültem, mert a Kolozsvárról pályázó embereket ismertem és akkor már gondoltam, hogy a két hét jól fog telni, ha jó lesz a társaság is. Amikor Budapesten a Keletiben összeszedett minket Ida, aki megszervezte nekünk a programokat, akkor már láttam, hogy a Felvidékről érkező csapat is nagyon nyitott és barátságos és kezdődhetett a nagy kaland.

Az első pár nap az elméleti okosodásról szólt, hogy kicsit átlássuk, hogy mi is történik az atomerőműben, elmagyarázták az alapokat és itt még együtt volt a csapat. A második héten különváltunk a szakunknak megfelelően és már kicsit részletesebb tudást kaphattunk, alaposabban bemutattak egy-egy szakaszt a folyamatból. Egy percünk sem volt unatkozni, mert mindig program volt, minden délelőtt egy bizonyos témája volt a szakmai résznek, mindig elcsodálkoztunk, hogy mennyire tisztában vannak a dolgukkal az ott dolgozók és milyen nagy a biztonság és a rend ott. Sokat tanultunk és sok érdekességet megtudtunk a Paksi atomerőműről, kérdésekben sem volt hiány a kíváncsi csapatunktól. Emellett délutánonként sem volt tétlenkedés, hiszen érdekes kalandokat kellett megélni, melynek köszönhetően mindig mosolygott a csapat és egyre jobban összeszoktunk. Ezt a csapattá érést azt is megerősítette, hogy hétvégén a Balatonra vittek minket, esténként pedig nem maradt el a gitár és az énekszó és így még a csapat himnuszát is megírtuk, melyet amikor a záró vacsorán előadtunk a szervezők és oktatók talán egy kicsit el is érzékenyültek.

Mindenkinek csak ajánlom, aki egy kicsit is kíváncsi és a szakterülete kapcsolódik valamilyen formában a szakmai gyakorlathoz, mert amellett, hogy rengeteget lehet tanulni, egy életre szóló élmény és egy cseppet sem veszélyes (mi még versenyeztünk is a doziméterünkkel, hogy ki kap több sugárzást, de  a verseny végére meggyőződhettünk arról, hogy mindenki nagyon jól végzi a munkáját, mert szinte semmit nem mutatott a számláló).

Tóth Zsejke-Réka

A Paksi szakmai gyakorlat egy nagyon meghatározó élmény az életembe. Mai napig, ha eszembe jut az ott töltött 2 hét csak mosolygok. 2015 nyarán vettem részt, ami csoportunkban több részt Erdélyiek voltunk, de akadtak felvidékeik is. Minden olyan egyetemistának csak ajánlani tudom, aki úgy érzi, hogy a szakja kicsit is közel áll a Paksi atom erőműhöz, az ne habozzon és pályázzon. Az első héten általános bemutatót kaptunk a Paksi atom erőműről és minden délután egy csapat összerázó programon vehetünk rész (pl. Csocsó, wellness fürdés, sárkányhajózás stb.). Hétvégén egy 3 napos balatoni kiránduláson vehetünk részt. A következő hét, mindenki számára a szakmai oldal megismerése. Én mint vegyész megismerkedhetnem a laborokkal illetve közelről megnézhettünk az atom erőmű összes zegzugát. Számomra az egyik legérdekesebb nap az volt amikor doziméterrel sétálhatunk. Csütörtökön pedig ellátogathatunk egy hulladék kezelő üzembe is. A második hétvégét pedig Budapesten tölthetünk. Mindenkinek ajánlom, hogy ha van két szabad hete nyáron, aki rögtön pályázza meg a Paksi szakmai gyakorlatot (P.S.: rám mai napig felnéznek egy-egy esti beszélgetésen, hogy ó, te voltál Pakson :D, és igen el lehet mondani, hogy azon kevés emberek közé tartozunk akik a Paksi Atom erőműbe tölthettek két hetet… jövőre akár te is a nagy csapat tagja lehetsz :D).